Steenmarters gesignaleerd

De steenmarter heeft een bruine vacht met een witte tot grijswitte keelvlek. Door de keelvlek loopt een donkere streep die de vlek in twee helften splitst. De kop-romplengte is 40 tot 48 centimeter. De staart wordt gemiddeld 26 centimeter lang. De dieren worden gemiddeld 12 centimeter hoog en wegen 1,3 tot 2,5 kilogram.
De steenmarter is overwegend een carnivoor. De steenmarter schaamt zich er niet voor om kippen en ander pluimvee in zeer korte tijd uit hun hokken en rennen te jagen, 5 tot 10 kippen per nacht is niet ongewoon.
Marters in dorpen jagen soms in kleine groepjes van vier à vijf dieren. (bron wiki)
Meldingen kun je doen op http://waarneming.nl/obs/create en een overzicht van steenmarters is te vinden op http://waarneming.nl/soort/view/421

De steenmarter is een beschermde diersoort volgens de Flora- en faunawet (Ffwet). Dat betekent dat steenmarters niet gevangen, verjaagd of gedood mogen worden, ook niet als ze overlast veroorzaken in uw omgeving of in uw huis.

Bij overtreding van de Flora- en faunawet kunt u te maken krijgen met een overtreding, danwel misdrijf, krachtens de wet op de economische delicten (WED). Bestrijding van de steenmarter is dus niet legaal. Het vangen en verplaatsen van steenmarters is aan een vergunning onderhevig.

De Gemeente Echt gaf onlangs een groot aantal tips over het weren van Steenmarters uit de woonomgeving.

 

Wilgen

Wilgen Wierde op het Hooge Land

Reacties zijn gesloten.