Kloksmeer

Kloksmeren en klokluiden in deze tijd van het jaar zijn oude tradities. Op oudjaarsavond werd de klok ‘losgetrokken’ en op nieuwjaarsmorgen weer stilgezet. Een oude gewoonte van veel herrie maken van onze  voorouders. Zij waren in de veronderstelling dat in deze donkere dagen de  lucht bevolkt werd met geesten,  die het huis en hof onvruchtbaar konden maken, zodat er geen kinderen of vee  in het nieuwe jaar geboren zouden worden en er geen vruchten en gewassen zouden willen groeiden. Deze geesten konden verjaagd worden door veel lawaai.

Klok Mariakerk

Heel vroeger werd de torenklok 12  uren achtereen geluid en betaalden de mensen “kloksmeergeld” omdat ze dan gevrijwaard bleven van het “slepen”.  Van het kloksmeergeld werden de borrels betaald die er voor zorgden dat het klokluiden gesmeerd liep.
(Bron o.a. J. Hazenhoek)

Dit klokluiden lijkt wel wat op het Sint Thomasluiden. Sint-Thomasluiden is een traditie  waarin tussen 21 december en 31 december klokken worden geluid. De traditie wordt met name in ere gehouden in regio’s waar veel vrijstaande klokkenstoelen zijn.  

Wilgen

Wilgen Wierde op het Hooge Land

Reacties zijn gesloten.