Werkgroep kleine Scholen

Hierbij een persbericht van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost over een actie in de gemeenteraad van Loppersum op maandagavond 7 november.

De ouders van de werkgroep eisen dat raad en college van B&W zich uitspreken over het alternatieve scholenplan van de werkgroep. Om die eis kracht bij te zetten overhandigde de werkgroep onderwijswethouder Hartman en de raadsleden een eetbaar dambord met de tekst ‘U bent aan zet’.

 Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost
De Dieftil (Oosterwijtwerd) Abt Emoschool (Westeremden)
De Zandplaat (’t Zandt) De Wilgenstee (Zeerijp)
7 november 2011
—————————————————————————————————————-

Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost: ‘Politiek is nu aan zet’  

Ouders eisen debat over alternatief scholenplan

De ouders van kinderen op de met sluiting bedreigde dorpsscholen in Loppersum Oost nemen geen genoegen met de politieke radiostilte. Zij willen dat college van B&W en de gemeenteraad zich uitspreken over hun alternatief scholenplan en eisen een debat in de raad. De Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost bood maandagavond onderwijswethouder Olga Hartman en de raadsleden bij de begrotingsvergadering van de gemeenteraad een eetbaar dambord aan met de tekst: ‘U bent aan zet in Scenario 5’.

Scenario 5 is de naam van het plan van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost om de openbare basisscholen in ’t Zandt, Zeerijp, Westeremden en Oosterwijtwerd open te houden. De werkgroep presenteerde dit plan twee weken geleden op een onderwijsavond van de Lopster gemeenteraad. Het plan, waaraan tientallen ouders maanden hebben gewerkt, toont aan dat behoud van de vier plattelandscholen mogelijk is. Voorwaarde is wel vernieuwing van schoolstichting Marenland waar de scholen onder vallen. De ouders willen een extern onderzoek naar het functioneren van Marenland.

Passief
Sinds de presentatie op 25 oktober zwijgen gemeenteraad en college over dit alternatieve scholenplan. Het ouderplan is de tegenhanger van de plannen van wethouder Hartman en schoolstichting Marenland om de dorpsscholen in Loppersum Oost te sluiten om plaats te maken voor een grote kindvoorziening. “Wij vragen u niet meer passief toe te kijken”, sprak werkgroepvertegenwoordiger Cindy Keyzer raad en college toe. “U bent aan zet.” Keyzer eiste een politiek debat over het alternatieve scholenplan van de ouders. “Wat Loppersum Oost vindt, is duidelijk”, aldus Keyzer. “Wat onduidelijk is wat college en raad vinden.”


Gemeenteraad Ten Boer eist onderzoek naar Marenland 

Wat is er mis bij Marenland? Een extern deskundige moet dat onderzoeken. De gemeenteraad van Ten Boer heeft daar woensdagavond 9 november unaniem een motie over aangenomen. De motie roept college van burgemeester en wethouders op om de Raad van Toezicht te bewegen opdracht te geven voor een extern onderzoek naar het beleid van de openbare schoolstichting en de uitvoering daarvan.

De unaniem aangenomen motie is een grote steun voor de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost die strijdt voor het behoud van de dorpsscholen in Westeremden, ’t Zandt, Oosterwijtwerd en Zeerijp. De ouders van de werkgroep hebben het vertrouwen opgezegd in Marenland dat de kleine plattelandsscholen wil sluiten voor enkele grote kindvoorzieningen. Zij dringen bij de gemeenteraad van Loppersum en het college van burgemeester en wethouders al langer aan op een extern onderzoek naar het functioneren van Marenland, tot nu toe vergeefs.

Extreem hoog ziekteverzuim

 De gemeenteraad van Ten Boer ziet wel alle reden voor een doorlichting van de schoolstichting die 28 scholen in Loppersum, Ten Boer, Appingedam, Delfzijl en Bedum bestuurt. De raad van Ten Boer stelt unaniem vast dat er onrust bij de ouders is, dat de werksfeer onder de leerkrachten ‘te wensen overlaat’, het ziekteverzuim extreem hoog is en Stichting Marenland gebrekkig communiceert met ouders, personeel en gemeentebesturen.

Geruchten over schoolsluitingen

 Een ouder van Marenland-school De Lessenaar in Ten Post sprak tijdens de raadsvergadering over de zorgen van ouders over hun schoolbestuur. “Marenland communiceert niet of zeer onzorgvuldig over haar plannen”, zei hij. “En al helemaal niet over mogelijke gevolgen. Het lijkt erop dat Marenland de oren laat hangen naar de grote scholen. Dat gaat ten koste van de kleine scholen. Er doen allerlei geruchten de ronde over mogelijke schoolsluitingen wat de sfeer niet bevordert.” De inspreker stelde dat signalen uit omliggende dorpen als Westeremden, Zeerijp, ’t Zandt en Oosterwijtwerd bevestigen dat het niet goed zit bij Marenland.

Scenario 5

 De raadsfracties herkenden zich in het beeld van de ouders. De PvdA-fractie sprak positieve woorden over Scenario 5 van de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost. Dat rapport voorziet in een nieuwe, verbeterde organisatiesstructuur bij Marenland en eist ook een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van Marenland. Het college stelde dat als de geruchten over schoolsluiting kloppen, Marenland zich niet aan de afspraken met het college houdt.

Raad van Toezicht

 Onderwijswethouder Heidema (CDA) heeft het concept-Strategisch Beleidsplan van Marenland met de kindvoorzieningplannen afgekeurd. Hij is net als de andere onderwijswethouders in de Marenland-gemeenten lid van de Raad van Toezicht van de schoolstichting. Het college van Ten Boer staat niet negatief tegenover kindvoorzieningen maar wil de scholen in de dorpen houden.

Platform kleine Marenland-scholen

 De inspreker uit Ten Post kondigde de oprichting aan van een platform voor ouders van bedreigde kleine Marenland-scholen in de gemeenten Loppersum, Ten Boer, Appingedam, Delfzijl en Bedum. Dit initiatief is besproken met de Werkgroep Kleine Scholen Loppersum Oost die dit idee toejuicht. “Dit platform van door kindvoorzieningen bedreigde scholen van Marenland kan worden uitgebreid met dorpsscholen van andere schoolorganisaties”, aldus de inspreker. “Het platform is gericht op bevordering van draagvlak voor het behoud van kleine scholen en communicatie.” De initiatiefnemers van het platform benaderen binnenkort de kleine Marenland-scholen die naar de mening van het schoolbestuur te klein zijn en moeten wijken voor kindvoorzieningen.

Wilgen

Wilgen Wierde op het Hooge Land

Reacties zijn gesloten.